Män bidrar bara i hemmet när dom känner för det – men det går att förändra

Mönstret är obevekligt: ni män duckar ansvar för hemmet för att ni kan. Ni bidrar när ni känner för det, med det ni känner för. Att ha övergripande ansvar, det får någon annan ta. Men, det här går att förändra, skriver Irja Berntson.

Just nu fylls mitt flöde av inlägg om det ojämställda hemarbetet. Om gräl och konflikter mitt i blomstertiden. Om mammor/kvinnor som går på knäna redan innan semestern börjat.
Om pappor/män som gör minsta möjliga insats och om kvinnor som förväntas vara så tacksamma, så tacksamma (heteronormativt pga statistiskt visat problem i heterorelationer).

INTE ALLA MÄN! Så, jag sa det först, så slipper ni lägga tid på det!

Mönstret är obevekligt: ni män duckar ansvar för hemmet för att ni kan. Ni bidrar när ni känner för det, med det ni känner för. Att ha övergripande ansvar, det får någon annan ta. Någon annan, som faktiskt – hör och häpna – också har bättre saker för sig! Samma män, som framgångsrikt driver företag, projektleder allt från sin egen arbetstid till hela arméer och bedöms ha så pass utvecklad intelligens att vi betror dem med såväl flygplansspakar som kirurgskalpeller, förvandlas till inkapabla jättebebisar som omöjligt fixar att packa utflyktsväskan, handla alla ingredienser till middagsmaten eller tömma diskmaskinen utan påminnelser.

INTE ALLA MÄN! Så, jag sa det först, så slipper ni lägga tid på det!

LÄS MER: Debatt: Politiker – ni måste rädda livet på min generation
Men att kvinnor har huvudansvar för det som rör hemmet är ingalunda ett påstående taget ur luften. Sedan 2006 har att jämställa det obetalda hem- och omsorgsarbetet varit ett av regeringens nationella jämställdhetsmål. Det innebär att statistiken sedan länge visat att här skevar det så mycket att det får allvarliga konsekvenser, inte bara för individer utan för samhället i stort.

Så varför blir det så mycket konflikter kring detta just nu? Jo, sommaren är den aktive familjefaderns högtid. När hon planerat de eventuella besöken till och av släktingar, att ungarna får mat även när fritids har stängt och att alla har sommarkläder i rätt storlekar, då är det ju en enda kavalkad av att bygga altan, backa med husvagn och grilla flintastekar. Synliga, konkreta punktinsatser som uppmärksammas och värderas tiofalt högre än det eviga, mer osynliga, slitet. Det som pågår året runt.

För medan en står med en skruvdragare i handen så sliter ju någon annan med barn, matlagning och allt övrigt roddande. Nu säger jag inte att altanbyggande och grillning är dåliga saker, bra jobbat hörni, men det oproportionerliga värde som läggs i dessa punktinsatser, jämfört med det eviga vardagsslitet, är inget annat än könsmaktsordningen som gör sig påmind och påverkar oss alla.
Men, det här går att förändra!

Fast det kräver
1) att ni män tänker bortom “hur är detta bra för mig, tycker jag det här är roligt?”
2) att ni gör det regelbundet, inte som en punktinsats även om ni kommer få ohemult mycket applåder även för det minsta lilla.
3) att ni lägger lika mycket energi på detta förändringsarbete som till exempel på “Projekt: det perfekta löpsteget”.

Det här, kära ni, är ett ansvarsfullt relationsarbete och det är väl era partners värda utöver en prima altan?

Glad sommar!

Irja BerntsonDela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Lämna ett svar