Varför får jag finnar?

I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Det är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen och du får en pormask.

Samtidigt ökar mängden av en bakterie som också spelar roll för att du får akne. Under pormasken kan du få en inflammation, en finne. Finnen kan vara allt från en liten gul upphöjning på hudens yta till en stor, röd, ömmande böld som går djupare ner i huden.

Du kan få finnar var som helst på kroppen men de är vanligast i ansiktet, på ryggen och på bröstet eftersom det är där du har flest talgkörtlar.

Hur blir jag av med finnarna?
Finnar har ingenting med dålig hygien att göra, därför hjälper det inte att tvätta sig ofta eller med dyra rengöringsprodukter.

Det går att minska besvären med finnarna även om det brukar ta lite tid:

  • Försök att låta bli att klämma och pilla på dina finnar eftersom det kan göra att inflammationen blir värre och öka risken för att få ärr.
  • Tvätta dig en till två gånger om dagen med en mild tvål som inte torkar ut huden, eller med ansiktstvätt för fet och finnig hy.
  • Om huden blir torr kan du smörja in dig med en fettfri gel. På apotek finns en receptfri, milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol och som är bra för torr hud. Du ska inte
  • använda feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till huden så att du får mer finnar.
  • Testa aknelösning eller aknegel med salicylsyra som finns receptfritt på apotek. Du kan fråga någon som jobbar på apoteket vilket medel som är bra.
  • Om inte det hjälper finns receptfria läkemedel på apotek, som innehåller ämnet bensoylperoxid. De hjälper mot både pormaskar och finnar. Det kan ta flera veckor innan du märker någon
  • skillnad. Tänk på att ämnet gör huden känsligare och att därför inte vara för länge i solen. Bensoylperoxid kan också bleka tyg som till exempel handdukar och sängkläder.
  • Om du vill dölja finnarna kan du använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy.
Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Lämna ett svar