Vanliga frågor om katter

Kan jag skaffa katt fast jag bor i lägenhet?

De allra flesta katter trivs alldeles utmärkt att leva inom hemmets fyra väggar där den skapar sitt revir. Dessutom är flertalet av raskatterna sedan generationer tillbaka uppfödda av och har levt tillsammans med människan, i många fall inom begränsade utrymmen, och är idag beroende av oss och vår tillsyn.

Bor du i lägenhet kan du, efter godkännande från hyresvärden, hägna in balkongen med ”rymningssäkert” nät (och bor du i villa kan du kanske bygga en rastgård). Är du medlem i kattklubb kan du säkert få byggtips och råd från någon klubbkamrat.

Det finns flera lagar som reglerar katthållning. Vissa kommuner har tvingats skärpa sina krav på kattägare på grund av för många lösspringande katter i tätbebyggt område. Tänk därför på att katten ska vara för ditt nöje och inte för grannarnas missnöje så håll katten inomhus eller under uppsikt om den är utomhus.

Kan jag skaffa katt även om jag arbetar heltid?

I de flesta fall är det inga problem att ha katt även om man är borta under dagarna. Har man möjlighet är det lämpligt att skaffa två katter eftersom vissa raser, och vissa individer oavsett ras, har större behov av sällskap än andra.

Vilken ras ska jag välja och hur får jag tag på en bra uppfödare?

Valet av ras är en smaksak och varierar, tack och lov, från person till person. Börja med att läsa om de olika kattraserna, låna böcker från biblioteket och surfa runt på nätet. Ett besök på en kattutställning är att rekommendera – då kan du på plats se flera olika raser och prata med utställare och uppfödare.

Jag ska resa bort – hur ordnar jag tillsyn av min katt?
Tillsyn av katten ska ske minst två gånger om dagen (unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare).Reser du bort, utan möjlighet att ta med dig katten, måste du ordna kattvakt eller plats på kattpensionat. Kattpensionat hittar du i telefonkatalogen (titta även under hund- och kattpensionat). Kontrollera pensionatet innan du lämnar din katt; till exempel ser det snyggt och rent ut, får katten tillräckligt utrymme, vilken mat serveras, har pensionatet tillgång till veterinär, finns krav på vaccination med mera.

Jag är allergisk – vilken katt ska jag välja?

Det finns, tyvärr, ingen allergisäker katt! Allergi skylls ibland lite lättvindigt på pälsdjur utan att man kontrollerat källan ordentligt men faktum kvarstår dock att allergierna har ökat.Det finns inga större undersökningar i ämnet, men det har visat sig att vissa pälsdjursallergiker klarar av vissa kattraser, därmed inte sagt att dessa katter är allergisäkra!

Har någon i familjen pälsdjursallergi? Överväg då noga planerna att skaffa katt.

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera