Glutenintolerans, celiaki, innebär att man inte tål gluten. Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Gluten orsakar en skada på slemhinnan i tarmen. Skadan gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt.

 

I Sverige har ungefär 1 av 100 glutenintolerans. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans hos barn är diarré och att de inte växer som de ska. Oförklarlig trötthet och lågt blodvärde hos vuxna är andra karaktäristiska tecken vid obehandlad glutenintolerans.

 

Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.

 

Glutenfri kost

Produkter som innehåller vete (inklusive durumvete, dinkelvete/speltvete), råg och korn utesluts helt i den glutenfria kosten. Som ersättning väljs naturligt glutenfria livsmedel, som potatis, ris, majs, quinoa med mera. Det finns även specialprodukter, som till exempel pasta, bröd och kakor. Dessa är antingen baserade på spannmål som reducerats med avseende på gluten (t exspecialframställd vetestärkelse), eller på ris, hirs, majs eller bovete.
De som har glutenintolerans kan pröva havre i kosten efter samråd med läkare och dietist. Denna havre ska vara specialframställd så att den inte innehåller föroreningar av vete, råg eller korn.
I den glutenfria kosten utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn. Välling och grötar baserade på glutenhaltig spannmål utesluts. Läs mer i “Hur vet man om gluten ingår i ett livsmedel?” i länken till höger.

 

Allergi mot vete, råg eller korn

Spannmålsallergi ska inte blandas samman med glutenintolerans. Den vanligaste spannmålsallergin är allergi mot vete. Vid allergi mot vete förekommer speciella allergiantikroppar mot vete i blodet. Vanliga symtom vid allergi är eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva. Allvarliga anafylaktiska reaktioner mot vete har rapporterats.

 

Den som har allergi mot vete, råg eller korn måste basera kosten på produkter som är glutenfria, t ex ris, majs eller hirs. Produkter baserade på vetestärkelse kan tolereras av de flesta med veteallergi om produkten är märkt “glutenfri”. Läkare och dietist bör rådfrågas. Havre är ofta förorenad med vete, råg och korn. Därför bör personer med spannmålsallergi välja havre som är specialframställd och märkt “glutenfri”.

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera