Så skalar du lök på bästa sätt

Här har du ett tips på :

skalar du lök bästa sätt

När du skall laga mat så börjar man oftast att skära lök.

Men hur många är det som vet hur man gör på bästa sätt ?

Här har ni en bra video som visar hur man skalar löken på 3 olika sätt.

Matlök eller lök (Allium cepa) är en växtart i familjen lökväxter tillsammans med purjolök, vitlök och gräslök. Beroende på utseende och användning finns många svenska namn, som gul lök, rödlök, schalottenlök, potatislök, silverlök och syltlök.
Matlök kommer ursprungligen från Centralasien, där det i nordvästra Kina, Afghanistan och Uzbekistan fortfarande finns vildväxande lök av denna art. I Kina odlades lök redan för 3000 år sedan, och i Egypten finns avbildningar av lök i pyramiderna. Romarna förde lökarna med sig till Nordeuropa och Columbus förde dem till Amerika. På medeltiden var lökodling vanlig, och man ansåg att lök hade många goda egenskaper, både som livsmedel och läkeört.
Matlök innehåller många nyttiga ämnen som olika antioxidanter och proteiner och flavonoider och den viktiga antioxidanten quercetin. Det finns tecken på att de som äter mycket lök kan minska risken för minst nio olika cancertyper, inklusive bröst-, livmoder, mag-, prostata- och andra cancerformer.
När man skär i lök frigör löken ämnen som gör att ögonen tåras. Detta sker genom att gasen trimetylensulfoxid (C3H6OS) bildas, vilken irriterar neuroner i ögat, vilket ger den välkända tåreffekten. Tårarna och svedan i ögonen kan hindras om man skär löken under rinnande vatten. Man kan även låta (den skalade) löken först ligga i ett kallt vattenbad i cirka 15 minuter, vilket minskar risken för tårar och sveda i ögonen när man sedan skär den. Ett annat sätt är att helt enkelt inte titta rakt ner i löken när man skär utan hålla ett visst avstånd, eller hålla till under köksfläkten.

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera