Så omvandlar du viktmått (gram) till volymmått (dl)

Mått, vikt och enheter – konverteringstabeller

I matlagning och särskilt bakning är viktmått att föredra då de är mer exakta än volymmått. Här hittar du konverteringstabeller för olika råvaror.

Viktmått

Enhet Förkortning
kilo kg
hekto hg
gram g

Volymmått

Enhet Förkortning Samband
liter l 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliter dl 1 dl = 10 cl = 100 ml
centiliter cl 1 cl = 10 ml
milliliter ml 1 ml = 1 krm
matsked msk 1 msk = 3 tsk = 15 ml
tesked tsk 1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmått krm 1 krm = 1 ml
kaffekopp kkp 1 kkp = 1,5 dl
glas glas 1 glas = 2 dl

Utländska mått

Typ Namn Samband
vikt pound (lb) 1 lb = 16 oz = 454g
vikt ounce (oz) 1 oz = 28,35g
längd tum, inch (in) 1 tum = 1 in = 2,54 cm
amerikansk volym fluid ounce 1 fluid ounce = 2 msk
amerikansk volym liquid pint 1 liquid pint = 4,7 dl
amerikansk volym dry pint 1 dry pint = 5,5 dl
amerikansk volym cup 1 (american) cup = 2,4 dl
engelsk volym pint 1 (english) pint = 5,7 dl
engelsk volym cup 1 (english) cup = 2,8 dl

Omvandling – viktmått och volymmått

Mjöl

Sort 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g 1 liter, ca g
Blandmjöl (2-4 sädesslag) 50-55 7-9 500-550
Bovetemjöl 60 9
Grahamsmjöl 60 9 600-625
Kornmjöl 50-55 7-8 475-500
Kruskakli 20 3
Maizena 55 8 3
Potatismjöl 80 12 4
Rågmjöl, fint 50-55 7-8 500-550
Rågsikt 55-60 8-9 550-575
Vetekli 35 5
Vetemjöl 60 9 3 575-625
Sojamjöl 60 9 3 600

Socker

Sort 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g
Farinsocker 75 11
Florsocker 60 9
Honung 120 18
Pärlsocker 60 9
Sirap 140 20
Strösocker 85 12
Vaniljsocker 8 3

Matfett

Sort 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g
Margarin och smör, fast 95 15 5
Margarin och smör, smält 90 13 4
Olja 90 13 4

Bakprodukter

Sort 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g
Bakpulver, bikarbonat 15 5
Havregryn 35-40 5
Hasselnötskärnor 65 10
Kakao 40 6 2
Kokos, riven 35 5
Linfrö, hela 65 10
Mandelspån 25-35
Russin, kärnfria 50-70 8-10
Sötmandel, bittermandel 65 10
Salt 125 19 6
Sojaprotein, pulver 35 5
Ströbröd 45-60 7
Valnötskärnor 40

 

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *