Så gör du saftiga chokladmuffins

Så här fina kommer dina chokladmuffins bli med detta recept

Recept på saftiga chokladmuffins

Chokladmuffins är riktigt gott till kaffet eller till iskall mjölk. Det här receptet får alla på bättre humör.

Ingredienser

  • 100 gram margarin eller smör
  • 2½ dl socker
  • 2 ägg
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver

Tillagning

  • Smält matfettet och låt det svalna en stund.
  • Vispa ägg och socker ordentligt.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna, matfettet sist.
  • Fördela smeten i muffinsformarna du har ställt på en plåt.
  • Grädda i mitten av ugnen i 200°C (varmluft 175°C) i cirka 10 minuter.

Lite fakta om muffins

Muffins, portionsbakverk baserade på bakpulver, förekommer i såväl söta versioner (vanligast i Sverige) som matbrödsvarianter (i bland annat England). Smeten påminner om sockerkakssmet och kan smaksättas på samma sätt. Vaniljsocker, kakao, nötter, citronarom eller blåbär är vanligen förekommande smaksättare. Smeten fördelas i små pappersformar eller i speciella plåtformar med gropar där pappersformarna med smet i ställs ned och gräddas i medelvarm ugn. Sedan slutet av 1990-talet har muffins i mycket stora storlekar börjat säljas på svenska kaféer, ofta med benämningen ”Amerikansk muffins”.

Cupcake (fairy cake, koppkaka, tårtmuffin) är en sötare muffins med glasyr. Det finns inga regler för vad frostingen får bestå av men några vanliga varianter är s.k. fluffy frosting som är en variant av maräng som inte gräddas, cream cheese frosting, och fromage av olika slag. Detaljer i dekorationen görs oftast i sockermassa eller flowerpaste. En cupcake är en individuell bakelse, eller en en-portions-tårta och har alltid frosting på toppen – ofta med dekorationer i form av strössel, marsipan och/eller sockermassa. Det är också vanligt med en fyllning, till exempel bär eller vaniljkräm.

Källa: sv.wikibooks.orgsv.wikipedia.org

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera