Så gör du rödvinssås

Ingredienser

  • 2 msk smör/margarin
  • 1 grovhackad vitlöksklyfta
  • 3-4 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 4 dl grönsaksbuljong+2 msk kalvfond eller 6 dl brun kalvfond
  • (1 krm timjan)
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena till redning utrört i lite vatten

Tillagning

Skala och finhacka schalottenlökarna och stek gyllene i smör. Häll på rödvinet och vinägern och reducera (koka ner tills halva volymen återstår). Tillsätt fonden, ev. kryddor. Låt det småkoka. Red av såsen med maizenablandningen, och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Sila genom en chinois (fin sil) och avsluta med att montera med en klick smör.

Servering

  • Passar till de flesta kötträtter.
  • Vegetarisk sås – använd endast grönsaksbuljong.
  • Vill man ha söt och fyllig karaktär på såsen, så tar man i en klick honung
  • Vill man ha en mörkare sås kan den färgas med Colorit soya.
Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *