Så gör du pizzadeg som en pizzabagare

Så här fin pizzadeg kommer du göra om du följer receptet

Recept på god pizzadeg

Pizzadeg kan göras på många olika sätt. Här är ett av de snabbare och bättre. Genom att följa receptet kommer din pizza att bli både god och krispig och familj och vänner mätta och glada.

Ingredienser

4 portioner

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl ljummet (37 grader) vatten
  • 1 matsked olja
  • 0,5 tesked salt
  • 4,5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet, så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt olja i vattnet.
  3. Slå saltet i mjölet.
  4. Blanda ner mjölet i jästvattnet.
  5. Arbeta till en smidig deg.
  6. Lägg ner degen i en bunke.
  7. Jäs under duk eller plastfolie i minst 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Kavla ut degen.
  10. Lägg på valfritt pizzapålägg.
  11. Gräddas mitt i ugnen i 10 – 12 min

Tips

Vill man ha en tunn knaprig pizzadeg låt degen jäsa lite längre och kavla ut den tunt.Vill man ha en kraftigare pizzabotten använd vetemjöl special.

Lite fakta om pizza

Ordet ”pizza” förekom för första gången år 997 på medeltidslatin. Det har spekulerats i att latinets verb pìnsere, ”att trycka”, kan ha varit ursprung. Antik grekiska innehåller orden πικτή (pikte), ”jäst bakverk”, som på latin blev ”picta”, och på senlatin pitta (uttalades pizza), samt πίσσα (pissa eller pitta, ungefär ”stampad”) eller ptea, (kli och petites, klibröd).

Källa: sv.wikibooks.orgsv.wikipedia.org

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *