Så gör du Janssons frestelse

Ingredienser

(4 personer)

  • 8-10 potatisar
  • 2 stora gula lökar
  • 2 burkar ansjovisfiléer à 100 g eller 15 hela ansjovisar
  • 3 dl grädde
  • ströbröd
  • 1-2 msk smör

Tillagning

  • Sätt på ugnen, 225 °C
  • Strimla potatisen fint.
  • Skiva eller hacka löken och ansjovisen fint.
  • Smörj en ugnsäker form
  • Varva potatis, lök och ansjovis, börja och avsluta med potatis.
  • Häll över hälften av grädden.
  • Strö över ett tunt lager med ströbröd.
  • Efter ca 30 minuter: häll på resten av grädden och grädda i en kvart till.
  • Frestelsen är gyllenbrun och potatisen mjuk när den är klar.

Gräddas i ugn 30 – 45 minuter i 225 °C.

Servering

Serveras som en rätt vid smörgåsbord, särskilt till Jul. Fungerar naturligtvis även utmärkt som nattvickning. Bästa drycken till denna frestelse är en välkyld öl. Många tar gärna en nubbe till.

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *