Så bakar du overkligt god italiensk pizza

Hemmagjord pizza på italienskt vis

Riktigt god pizza kräver kärlek, passion och tid. Och bra råvaror naturligtvis. Precis som italienarna vill ha det. Men det kräver också en viss teknik. Varje gång vi gör hemmagjord pizza för familj eller vänner, så gör detta recept stor succé. Det finns en stor chans att du, som vi, aldrig kommer lägga pengar på den klassiska svenska hämtpizzan igen.

En god pizza bör vara mycket tunn, krispig och lätt att smälta. Rätt pizzadeg är kanske det viktigaste för slutresultatet och med rätt mjöl och rätt teknik kommer du häpna över hur god den här pizzan blir.

Toppingen – det du själv lägger på pizzan innan du gräddar den – är upp till dig. I slutet kommer några förslag som gör pizzan till något alldeles extra.

Grädda gärna pizzan på en pizzasten i ugn eller grill (runda pizzor). Ungsplåtar funkar också bra (rektangulära pizzor).

Tips: Väg ingredienserna på en köksvåg. Viktmått (g, gram) är mer exakta än volymmått (deciliter, dl). Om du saknar köksvåg så går det bra ändå – här läser du hur man omvandlar t.ex. 500 gram mjöl till deciliter.

Ingredienser

4-5 runda pizzor (30 cm diameter) eller 2-3 plåtar

  • 500 g vetemjöl med hög proteinhalt* (gluten)
    dvs. italienskt ”Tipo 00” eller vetemjöl special
  • 7 g (en knapp matsked) torrjäst (aktiveras med maltextrakt eller socker)
  • 10 g (1 matsked) havssalt
  • 5 g (1 tesked) maltextrakt eller strösocker
  • 20 g (2 matskedar) olivolja
  • 300 g (3 dl) ljummet vatten**

* Tipo 00 mjöl finns att köpa i italienska delikatessbutiker. Mjölet har en hög halt av gluten som gör den lätt att hantera, lätt att baka ut och fantastiskt god. Vetemjöl special har inte samma glutenstyrka men fungerar mycket bra.

**Det enklaste sättet att göra ljummet vatten är att blanda två delar kallt vatten med en del kokande vatten. Vattnet bör inte vara över 46ºC för då tar jästen skada (jästen dör vid 63ºC).

Så här gör du pizzadegen

Aktivera torrjästen

  1. Ta hälften av det ljumna vattnet och häll det i en skål/bunke.
  2. Rör ner maltextraktet eller sockret tills det löst upp sig.
  3. Rör ner torrjästen och rör om ordentligt.
  4. Täck bunken med en kökshanduk och låt det stå i 15 minuter.
  5. Efter 15 minuter ska vätskan ha skummat sig. Rör om igen.

Sätt ihop degen

  1. Häll mjölet i en stor skål och strö över saltet. Använd dina händer eller en träsked för att fördela saltet jämnt i mjölet.
  2. Häll den aktiverade jästen över mjölet.
  3. Häll på resten av det ljumna vattnet i skålen
  4. Häll i olivoljan
  5. Blanda degen med ena handen i cirkelrörelser ett par minuter tills alla ingredienser blandat sig

Degen ska vara något kladdig och den fastnar troligen lite på dina händer. Tillsätt absolut inget mjöl, för i nästa skede knådas degen så att den utvecklar gluten och blir fastare i sin konsistens.

Knåda degen – två olika tekniker

Det finns två alternativa tekniker att knåda pizzadegen, beroende på om degen är mycket fuktig alt. har låg proteinhalt eller om konsistensen redan är hyfsat fast. Se nedan. När degen har knådats i minst 10 minuter, bör du ha en mjuk, silkeslen och elastisk deg.

1. Sträck och vik -metoden (vår, fuktig, något kladdig deg)

Se videoklippet nedan.

2. Rulla och vänd-metoden (deg med normal, fast konstistens)

Se videoklippet nedan.

Forma pizzadegen till en boll

För att forma degen till en boll, lyft och vik ytterkanterna på degen mot mitten, samtidigt som du roterar rotation degen. 6-8 vikningar borde räcka. Rotera degen med båda händerna samtidigt som du trycker lätt på botten av degen för att skapa en rund fin boll.

Se videoklippet nedan.

Jäsning 1

  1. Smörj insidan av en stor skål med ett tunt lager av olivolja
  2. Rulla bollen i skålen så ytan fuktas med olivoljan
  3. Täck skålen med platsfolie och låt degen jäsa i ett par timmar.

Forma pizzadegen till flera mindre bollar

  1. Dela den jästa degen i 4-5 lika stora delar (för runda pizzor) eller 2-3 delar (för ungsplåtar).
  2. Forma degbollarna genom att använda tekniken i videoklippet nedan.
  3. Mjöla arbetsytan och lägg ut dina degbollar.

Jäsning 2

  1. Lägg en torr kökshandduk så att den täcker degbollarna.
  2. Låt jäsa 1 timme.

Baka ut degbollarna till pizzabottnar

  1. Mjöla arbetsytan
  2. Kavla ut degbollarna till önskat format.
    En rund pizza ska vara ca. 30 cm i diameter.
    Rektangulära pizzor anpassar du för ungsplåten.
    Tjockleken ska vara 2-3 milimeter.

Tomatsås

  1. Tillsätt en skvätt olivolja i en kastrull och häll en burk hela skalade tomater (vanliga eller plommontomater) i pannan.
  2. Använd en potatisstöt/potatismosare för att göra små bitar.
  3. Häll i en nypa salt och låt sjuda i ca 15 minuter . Detta kommer att eliminera en del av vattnet i tomatsås och öka dess smak.
  4. När såsen reducerats till rätt konsistens, häll det i en liten skål.
  5. Med en liten sked fördela tomatsåsen på pizzabotten (3-4 skedar) och rör skeden utåt i cirklar. Inte ända ut, lämna 1 cm runt kanterna. Lägg inte på för mycket tomatsås, såsen ska bara färga botten.

Pizzatopping – några goda italienska recept

Nu kan du toppa pizzan med vad du själv önskar. Här är ett recept som är riktigt gott.

Italiensk pizza med mozarella, parmaskinka och ruccola

Ingredienser

  • Mozarella
  • Parmaskinka
  • Ruccola
  • Olivolja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på på maxvärme eller minst  240ºC .
    (grädda när ugnen nått rätt temperatur)
  2. Riv mozarellan grovt.
  3. Fördela mozarellan på pizzan.
  4. Lägg på några skivor parmaskinka, antigen innan du gräddar pizzan (om du vill ha knaperstekt skinka) eller efteråt (om du föredrar parmaskinkan som den är).
  5. Ringla över lite olivolja.
  6. Grädda pizzan 7-10 minuter.
    Efter 5 minuter kan du kolla till pizzan regelbundet så att den inte bränns.
    När kanterna är gyllenbruna är pizzan färdig.
  7. Lägg på ruccola (+ ev. parmaskinka)
  8. Servera och njut!

Fler recept kommer inom kort.

Dela: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Följ: google_plusrss

One thought on “Så bakar du overkligt god italiensk pizza

  1. Det här var det sämsta recept på pizzadeg med torrjäst jag använt! Degen jäste ingenting, varken första el andra gången.
    Och då mätte jag ändå temperaturen på vattnet så jag inte skulle döda jästen!

    Nästa gång följer jag instruktionerna på paketet med torrjäst istället och aktiverar INTE torrjästen med socker innan det blandas med mjöl, salt och olja.
    Det var ENDA skillnaden mot vad jag brukar göra…

    Men trots 10-15 min i maskin så blir degen aldrig elastisk, inte ens med vetemjöl special.
    Det är därför jag ständigt letar efter nya recept på pizzadeg, men jag behöver nog en ny maskin som bearbetar degen bättre istället. Om jag hade haft råd… 🙁

    Kan nämligen inte arbeta degen för hand pga svår fibromyalgi och Ehlers-Danlos syndrom typ 3, hypermobilitet. 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *